BILDEOMTALE ÅRETS BILDE 2018

Juryert av: Anders Lillebø

1. Solnedgang - Kristin Lund-Vang Bakken


Etter min mening det beste bildet og motiv. Fin komposisjon, hvor hestene løper inn i bildet. Kanskje hadde jeg fjernet halen på hesten ut av bildet, men mulig det er beviast av fotografen? Flott gjennomført bilde som fremhever både action, flott lys og urørt natur.


2. Treet - Bjørg Lund-Vang


Et enkelt og flott vintermotiv, som godt kan henge på veggen. Fin komposisjon og plassering av treet i bilderamme (gyldne snitt). Treets greiner har en fin vinkel opp mot høyre øvre hjørne, som gir fin dybde i bildet. Det enkle er ofte det beste.


3. Alone - Ali Suliman


Fint bilde, litt utbrent sol (Kunne redusert høylys noe her). Ifm komposisjon, hadde jeg vurdert å plassere menneske i det nedre høyre hjørnet i det gyldne snitt. Ellers flott vintermoten.


Månedens bilde januar 2019


1. plass til «Stjernespill - Ellen Løndalen Faller «Krystallkulen» (fryst såpeboblen). Er meget kreative og veldig godt teknisk utført med en fin komponert ligger litt arbeid bak. Det ble en soleklar vinner selv om et par av medlemmene var usikker på om det holdt temaet. Kan godt henges på veggen.

2. plass til «Når mørke siger på og himmelen skifter farge - Lars Bryhn Nyland. Nordlyset gir en god kontrast mot fjellet i silhuett med sine nydelige farger i grønt og lilla. En nydelig stjernehimmel kommer også godt frem. Kanskje litt dominat med så mye sort i bildet, så en 16x9 kropp hvor nedre del fjernes ville gitt et bedre bide.

3. plass til «En kveld i oktober - Jan Herstadhagen. Treffer riktig godt på temaet. Spennende kontrast og gode dybde med sivene i forgrunnen. Fine linjer i bildet og stjernene i lysene på broa ved å bruke liten blenderåpning er med på å gi bilde det ekstra.

Juryen denne gangen har vært Fokus Fotoklubb

BILDEOMTALE MÅNEDENS BILDE FEBRUAR 2019

Juryert av: Peter Engman

No 1 Harald Lundstein

Below zero� En mycket vacker bild som redan førsta gongen jag såg den fick mig att le, fint komp och dramatiskt och vackert ljus


No 2 Lars Bryhn Nyland

Nordlyset en kald vinternatt Valde mellan denna och den bild jag valt som vinnare. bilden har ett herligt komp och en bild med mycket kjensla som fotografen fångat på ett vackert vis.


No 3 Bjørg Lund

Vang Vinterland En enkel men endå talande bild denna typ av bilder sådana bilder jag gillar enkla men endå med ett vackert fongat motiv


Månedens bilde mars 2019

Nr 1.

Rusty heart – Monica Bryhn Nyland

Skarpt og flott bouquet - lite å utsette på kvaliteten. Tema er ivaretatt i det repetitive med linjene. Spiller på elementer av følelser, kjærlighet og tiden. Gode repetitive ledelinjer og god bruk av lav DOF som utmerket isolerer låsen og hjertet. Med tanke på mønster burde kanskje bildet ha vært cropet litt mindre nedenfor, slik at ett til «kryss» på nettingen kom frem. Ett godt bilde.


Nr 2

Uro – Lise Skau Bakken Dette bildet «grodde stadig på Juryen» – og endte opp med å bli nr 2. Repetitive linjer i et litt semi-abstrakt uttrykk. Bruken av varme farger hever bildet og gir en dybde og dynamikk som evt monokrome bilder ikke hadde fått frem. Spennende tolkning og utforming


Nr 3

Lunch time – Jan Herstadhagen Passer godt tema. Urbant i stil. Litt anonymt i forhold til formidling. God tanke bad komposisjonen, og med god dybde og personene som gir liv i flaten. Er nok for trangt på venstre side, - noe som gjør at en føler noe av «handlingen ligger utenfor billedkanten. Personene er noe mørke og ikke helt i fokus.


Månedens bilde april 2019


Juryering bilder April. Jurye Lasse Dybdahl. På Tur!!


Nr 1. Langveisfra - Bjørg lund Vang.

Fint komponert og det kommer tydelig frem at det er en som har vært ute å reist . Ser ut som det er et gammelt bilde .


Nr 2. Ta plass - Geir Olav Nerby Koselig bilde .

En gammel krok som blir møtt av katten . Fint, rent og enkelt bilde som man blir litt betatt av.


Nr 3. Sjelero - Kristin Lund- Vang Bakken

Nydelig kveldsbilde som gir ro i sjelen. Fint komponert med fiskeren til høyre i bildet og den mørke åsen til venstre i bildet som speiler seg i vannet.


Nr 4. Snart vinter - Ellen løndalen Faller


Nr 5. Snart klar for avgang - Lise Skau Bakken


Nr 6. Hiking in London - Harald lundstein


Nr 7. Familieminner fra Skagsvola - Jan Herstadhage,


Nr8. Sand mellom taerne - Solbjørg Lønvik


Nr 9. På joggetur. - Tom Spjednæs

Månedens bilde mai 2019

Juryert av Tverrlandet Fotoklubb


1. Plass «strå» - Lise Skau Bakken

Fin speiling i vannet, og god og rolig komposisjon med fine farger. Kunne kanskje vært litt mer luft på høyre side, men var likevel god balanse.


2. Plass «floating colors» - Harald Lundstein

Litt diskusjon om dette traff tema, men enighet om at den noe abstrakte speilingen gjorde seg flott foran sløring i bekken. Fint komponert. Minus for mørk stein i høyre hjørne som stjal fokus.


3. Plass «kveldsidyll» - Jan Herstadhagen.

Mystisk og kreativt bilde, nesten som grafikk. Et bilde du kan bruke tid på. Fin balanse, det gjorde seg med de grønne trærne. kanskje litt rotete.


4. Plass «brum brum hvem er du» - Bjørg Lund-Vang


5. Plass «minne fra Island» - Rita Mariann Sætre


6. Plass «Jeg vil fly» Ali Suliman


7. Plass «by the sea» - Monica Bryhn Nyland


8. Plass «frøvirveldans» - Torkild Lømo


9. Plass «vårlig dag ved Glomma» - Geir Olav Nerby


10. Plass «skogspeiling» - Solbjørg LønvikMånedens bilde juni 2019

1.plass Albanske paraplyer –

Solbjørg Lønvik Et artig og kreativt valg av perspektiv. Flotte farger som lyser opp mot den hvite bakgrunnen. Her har fotografen fått med seg motiv som ikke ligger rett fram i øyehøyde og en mix av farger som gjør en glad.


2.plass Sommerdrink – Lise Skau Bakken En flott tolkning og av temaet paraply. Fine valg av farger som går godt sammen. Bilde formidler en helt annen stemning en det vi forbinder med paraply. Lengter etter sommervarmen med denne drinken.


3.plass Dame ved vannet – Lars Bryhn Nyland Flott bilde av en vakker brud. Fin dybde i bilde som gjør at bruden framheves mot den mørkere bakgrunnen . Artig detalj med slagstøvler og paraply som sier litt om stemningen rundt bilde.


4. Endelig sol – Jan Herstadhagen


5. Yes i do my love – Monica Bryhn Nyland


6. Regn, regn gå din vei – Bjørg Lund Vang


7. Pikene ved Rododendron en juni kveld – Geir Olav Nerby


8. When it is about to rain – Kristinn Lund-Vang Bakken
MÅNEDENS BILDE OKTOBER 2019


Tema Siluett Jurye Sjumilskogen Bildegruppe


1. På vandring. Jan Herstadhagen

Dette bildet fremsto som den klart mest kreative løsningen på oppgaven. Videre er det en veldig god komposisjon med linjer som leder både blikket og menneskene innover i bildet. Det at både forgrunnen og bakgrunnen er borte gjør mystikken større. Hvor kommer de fra? Hva er de på veg mot? En vellykket redigering av bildet.


2.  Venner. Kristin Lund Vang Bakken.

En original løsning på en dagligdags hendelse. To hester som står slik hester ofte gjør. Men bruken av motlyset rammer inn silhuettene på en veldig delikat måte. Samspillet mellom de to hestene bærer bildet. Det at silhuettene ikke når ut til bildekanten rammer inn motivet. Kanskje blir det litt tungt på høyresiden? Kanskje en liten beskjæring der hadde løftet bildet enda mer.


3. Ut i fjellheimen. Bjørg Lund Vang.

Et bilde vi la merke til fra første gjennomgang. Det er en så åpenlys bra tolkning av oppgaven. En god komposisjon og en utmerket eksponering. Det er tegninger i gresset, bakgrunnen er massiv uten å virke dominerende, og hestene står ut i rene silhuetter. Veldig bra løst og ikke minst bra sett.


4. Family walk in the sunset. Lars Bryhn Nyland.


5. Nybegynner. Solbjørg Lønvik


6. Auroras drøm. Monica Bryhn Nyland


7. The Old Bridge – Harald Lundstein


8. Brygga – Lise Skau Bakken


9. Ringebu stavkirke som siluett. Rita Mariann SætreMånedens bilde august 2019

Juryering August Tema Froske perspektiv.


1.     Plass Hare hopp hare hopp – Bjørg Lund Vang

Et meget flott foto som nok ikke er så lett å få til. Her har fotografen vært på riktig sted til riktig tid. Her får vi også en følelse av fart Fin detalj at både forgrunn og bakgrunn er ut av fokus, dette gjør at øynene blir dratt rett til hovedmotivet. Fin belysning i mellomgrunn skaper en kontrast til forgrunn og bakgrunn som gjør at haren «popper» ut.


2. Plass Sent ute - Solbjørg lønvik Et flott bilde av folk i farten, bilde gjør seg godt i sort/hvitt. En viss uskarphet i forgrunnen og bruken av ledelinjer skaper dynamikk i bildet . Fin detalj i bildet er at fotografen har fått med seg refleksjoner i glassflatene.


3. Unni Willhelmsen – Tom Spjeldnæs


4. Inn for Landing – Jan Herstadhagen


5.Elverums Hjørne – Lise Skau Bakken


6. Si Hallo – Kristin Lund Vang Bakken


Jurye på disse er Fred Inge JosefsenMÅNEDENS BILDE SEPTEMBER 2019


Jurye Alvddal Fotoklubb


1. "Såpeboble i solnedgangen – Solbjørg lønvik". Flotte fargekontraster, Dybden i bildet skaper stemning. Godt utført og gjennomtenkt.


2. . "Bak sløret -Jan Herstadhagen" Spennende og orginalt. Pluss for svart-hvitt.


3. . "Last chapter – Harald Lundstein" Fine farger, nostalgisk. Kunne vært mere bredde på begge sider.


4. . "Såpeboblegutten – Bjørg Lund Vang"


5. "Den gule tapet – Lise Skau Bakken"


6. "Brennmanet cyanea capillata – Tom Spjeldnæs"


7. "Regnbue – Kristin Lund Vang Bakken"


Månedens bilde november 2019November -

Tema Overlast


1. Hodet er fullt - Jan Herstadhagen Godt lys på personen, samtidig som vi får se litt av omgivelsene. Ryddig komposisjon og bakgrunn. Treffer oppgaven godt. Veldig fortellende øyne og uttrykksfullt ansikt, som skaper forståelse og medfølelse.


2. Slit for levebrødet i India - Rita Mariann Sætre

Treffer oppgaven på flere plan. Det er fysisk overlast de bærer på, og man får en forståelse for den psykiske overlasten til menneskene i bildet. Gode linjer innover i bildet, samtidig som bakgrunnen ikke er forstyrrende.


3. Resultatet av for mye - Bjørg Lund-Vang Et bilde som lett skaper historier om overflod og menneskelig forbruks påvirkning på naturen. Det kan være en slags fremtidsvisjon, når flyskammen fører til at alle fly settes på bakken. Eller et resultat i at flyet rett og slett var overlastet. Fargene kommuniserer dysterhet på en god måte.


4. Kjøp og salg av barn - Solbjørg Lønvik


5. Harrytur - Lise skau Bakken


6. Error - Harald Lundstein

juryert av Elverum Folkehøgskole med Eivind Høimyr og 18 elever på foto/opplevels

Månedens bilde desember 2019

Tema: kurver.


1.     Fem glass - Solbjørg Lønvik

Svarer godt til oppgaven. God komposisjon som skaper linjer innover i bildet og leder blikket til seeren. Får veldig fort oppmerksomheten vår. Veldig god kontrast og rene linjer, samt ren bakgrunn. Litt undervinklet perspektiv underbygger det «statelige» og fine. Gode repeterende geometriske former. Kunne ønsket oss at det var litt mer luft utenfor motivet på høyre side, eller at den lille luften oppe i høyre hjørne ble beskåret vekk.


2.     Against gravity Harald Lundstein

God komposisjon etter det gylne snitt. Høyballene skaper gode ledelinjer innover i bildet. Gode repeterende geometriske former gjør bildet ineressant. Fargene harmonerer. Uskarp forgrunn forteller om bevegelse og fart.


3.     Dangerous curves Evelyn Landers

Svarer godt til oppgaven. Tydelig fart og spenning i bildet. Røyken er avgjørende for at vi forstår dette. Enkle og rene farger. Kult at røyken danner egne linjer. Bra at bilene ikke overlapper hverandre. Kunne ønsket oss en nærere beskjæring, der himmelen og den lille veien til høyre i bildet ble skåret vekk.


4. Lysets kunst - Bjørg Lund-Vang


5. Skateboard - Lise skau Bakken


juryert av Elverum Folkehøgskole med Eivind Høimyr og 18 elever på foto/opplevels

ÅRETS BILDE 2019


Juryert av Bekkalokket Fotoklubb.


1. Den lille hvite . Jan Herstadhagen

Et vakkert bilde med trolsk stemning. Soppen er fint innrammet av bregner og mose. Lyspunktene i bakgrunnen skaper en dybde i bildet.


2. Dette ser godt ut. Bjørg Lund-Vang.

Morsomt bilde av en fjellrev tatt i rett øyeblikk. Fine duse høstfarger i landskapet som harmonerer mot fargen i reven. Bildet kan med fordel beskjæres inn på venstre side.


3.Caroline og No 271. Tom Spjeldnæs.

Uheldig med stolpen og personen til venstre i bildet. Stolpen kan enkelt redigeres bort, og situasjonen kunne vært bedre utnyttet ved at fotografen ventet til personene hadde flyttet på seg. Flott med dramatikken røyken lager i kontrast mot skyene. Fin diagonal komposisjon.


4.Under Helleren en gang en boplass. Rita Mariann Sætre


5. Baten venter på en ny vår. Geir Olav Nerby  


6. Rosa sykkel. Solbjørg Lønvik


7. The streets of Windsor. Harald LundsteinMÅNEDENS BILDE JANUAR 2020(fritt motiv).

Nummer 1og vinner.  Don ́t curse the darkness light a candle  Harald Lundstein

Det enkle er ofte det beste. En ren komposisjon uten forstyrrende elementer. Et bilde som setter igang prosesser hos betrakteren. En god ide som er løst veldig bra.

Nummer 2 Bjørketrær i høstskogen   Solbjørg Lønvik

Bilder tatt med denne teknikken er blitt ganske vanlig å se i fotokonkurranser, men beskjæringen av trærne og bruken av forgrunnen tilfører bildet mye originalitet. De hvite trestammene står i fin kontrast til de duse høstfargene

Nummer 3. Skittvær. Tom Spjeldnæs

Kontrasten og fargemetningen kler dette bildet og løfter det. Sidelyset og den litt lange eksponeringen får regndråpene til å tegne virkelig flott og får virkelig fram følelsen av skittvær. Bussene og skyggene leder blikket fint inn i bildet mot de opplyste vinduene. Et lite minus for den blå lysstripen som forstyrrer den flotte gule fargepaletten i bildet.

Nummer 4. Fra Prestøya. Jan Herstadhagen

Et pent bilde med fine farger og gamle bygninger. Men komposisjonen mangler kraft. Blikket ledes innover i bildet og forsvinner ut i en uinteressant horisont. Motivet hadde nok framstått sterkere med en beskjæring på høyre side.

Nummer 5.  MV Tornes på seiling   Magne Jostein Morsund

Nummer 6.  Kald modell Torkild Lømo