background

BILDEOMTALE ÅRETS BILDE 2018

Juryert av: Anders Lillebø

1. Solnedgang - Kristin Lund-Vang Bakken


Etter min mening det beste bildet og motiv. Fin komposisjon, hvor hestene løper inn i bildet. Kanskje hadde jeg fjernet halen på hesten ut av bildet, men mulig det er beviast av fotografen? Flott gjennomført bilde som fremhever både action, flott lys og urørt natur.


2. Treet - Bjørg Lund-Vang


Et enkelt og flott vintermotiv, som godt kan henge på veggen. Fin komposisjon og plassering av treet i bilderamme (gyldne snitt). Treets greiner har en fin vinkel opp mot høyre øvre hjørne, som gir fin dybde i bildet. Det enkle er ofte det beste.


3. Alone - Ali Suliman


Fint bilde, litt utbrent sol (Kunne redusert høylys noe her). Ifm komposisjon, hadde jeg vurdert å plassere menneske i det nedre høyre hjørnet i det gyldne snitt. Ellers flott vintermoten.


ÅRETS BILDE 2019


Juryert av Bekkalokket Fotoklubb.


1. Den lille hvite . Jan Herstadhagen

Et vakkert bilde med trolsk stemning. Soppen er fint innrammet av bregner og mose. Lyspunktene i bakgrunnen skaper en dybde i bildet.


2. Dette ser godt ut. Bjørg Lund-Vang.

Morsomt bilde av en fjellrev tatt i rett øyeblikk. Fine duse høstfarger i landskapet som harmonerer mot fargen i reven. Bildet kan med fordel beskjæres inn på venstre side.


3.Caroline og No 271. Tom Spjeldnæs.

Uheldig med stolpen og personen til venstre i bildet. Stolpen kan enkelt redigeres bort, og situasjonen kunne vært bedre utnyttet ved at fotografen ventet til personene hadde flyttet på seg. Flott med dramatikken røyken lager i kontrast mot skyene. Fin diagonal komposisjon.


4.Under Helleren en gang en boplass. Rita Mariann Sætre


5. Baten venter på en ny vår. Geir Olav Nerby  


6. Rosa sykkel. Solbjørg Lønvik


7. The streets of Windsor. Harald LundsteinMÅNEDENS BILDE JANUAR 2021(urban).


1.plass.

Fint gatebildet av en kjent plass. Nydelige gråtoner og flott komposisjon. Bussen gir bildet en ekstra dimensjon.


2.plass

Flott perspektivet fint utsnitt. Gode fargetoner.


3.plass

Fint minimalistisk gatebildet med Roma i bakgrunn.

MÅNEDENS BILDE OKTOBER 2020(Drittvær).


1. Vått høstvær.

Solbjørg Lønvik Fargene og komposisjon gjør dette bildet til en vinner. Mulig stammen på høyre side burde vært beskjært.

2. Havmannen.

Ellen Løndalen Faller Traff best på tema hos juryen, dråpene på vindu var forstyrrende for enkelte. Blikket på statue ser etter båten, fin detalj.

3. Paraplyer.

Tom Spjeldnæs Treffer tema. Juryen prøvde å finne ut hvilken by/land som bildet var tatt i, tror koronaen gir sterk reiselyst.

4. En gråværsdag ute på Romsdalskysten.

Magne Jostein Morsund

5. Skalk lukene og hold på hatten.

Harald Lundstein  


Juryert av Kristiansund kameraklubb. Juryen besto av hele 11 medlemmer, 8 menn og 3 kvinner Det var humring i lokalet når tema ble lest opp, møkkavær til en nordmørs-klubb Møkkavær har nok forskjellig betydning på kysten mot innlandet.

MÅNEDENS BILDE NOVEMBER 2020(sort/hvit).


1. Høstblad.

Solbjørg Lønvik Spennende lys, fin tanke bak bildetagning. Vi likte detaler med hamptråd som var brukt for oppheng av bladene. Endte som vinner i god diskusjon.

2. Gjenglemt.

Ellen Løndalen Faller Ung skog og gammel stol. Fint at stolen lener seg ut mot billedkant, skaper spenning. Ryddig komposisjon.

3. Balanse

Harald Lundstein Som makrobilde er dette veldig bra bilde, ville gjerne sett bildet i farger i en annen konkurranse

4. Urmakeren. Tom Spjeldnæs

5. Stri strømføring i Glomma. Magne Jostein Morsund

6. Indisk enke. Rita Mariann SætreJuryert av Kristiansund kameraklubb. Juryen besto av hele 11 medlemmer, 8 menn og 3 kvinner. Det var en del diskusjon for å velge topp 3, juryen var delt.

MÅNEDENS BILDE FEBRUAR 2021(VINTERLYS)MÅNEDENS BILDE MARS 2021(Skygger)


1. Mirror 108134

Delikate farger. Skygger kan med fordel framstilles med sepia slik som her. Bildet går rett på tema «Skygger».

Det er fine linjer og en fin komposisjon. Men kanskje det hadde blitt enda bedre hvis linjene hadde vært retten opp ? Hvis fotografen hadde stilt seg rett foran motivet slik at vinduskanten hadde blitt rett når bildet ble tatt ?

Mulig at det da hadde gått på bekostning av skyggene ? Det avhenger av når på døgnet lyset kommer i den retningen.

2. Morning 107017 :

Fin soloppgang i skogen med fint lysspill mellom trærne. Denne stemningen er noe de fleste av oss har opplevd og kan kjenne på .

Fine farger som kanskje med fordel kunne vært forsterket litt. F.eks. dra litt mere farger inn i lysspillet.

Det har et fint utsnitt, men kunne med fordel vært rettet litt opp slik at trærne ble rette.

Det kunne kanskje vært lysnet litt opp i skyggene slik at vi får med oss mere av naturen rundt. Det vil allikevel holde seg innenfor temaet «Skygger» pga.  lysstrålene.

3. Blåveis i ettermiddagssol 112182

Fin blåveis med skygger og refleksjon. Fotografen har fått fram en skyggevirkning i blomstens støvknapper.

Komposisjonen blir kanske bedre hvis fotografen hadde løftet, eller senket kamera, eller trekt kamera litt lenger unna.  Slik det fremstår nå så er kronbladene kuttet både oppe og nede.

Det framstår derfor som et slags kompromiss. Foreslår å lysne bildet litt, og å løfte det litt i fargen. Refleksjonene/skyggene i midten av blomsten vil allikevel bidra til at bildet blir innenfor tema «Skygger».

4. Med sola i ryggen 112169

Et troverdig bilde av landskap med skygger slik tema sier. Tøft bilde som kler å være monokromt.

Horisonten bør rettes opp. Fint dybdeperspektiv, men hva vil fotografen at vi skal se først ? Er det menneskene ?

Kunne dog vært lysnet opp litt i skyggene slik at vi får se flere detaljer ?

Hvor har fotografen fokus ? Slik jeg opplever dette bildet ligger fokus på huset bak ? Vil fotografen at menneskene i bildet skal være tema til «Skygger» ?

5. The black window 103161

Et mystisk bilde med en interessant vinkling. Fotografen har fått fram en litt skummel stemning pga den svarte flaten uten detaljer.

Detaljene ligger i veggen lengst fra oss. Er det et bevisst valg ? Hvor vil fotografen ha fokus ?

Bildet hadde muligens blitt litt mere interessant hvis den sorte flaten hadde blitt lysnet litt opp slik at vi kan ane noen detaljer der inne. Det ville gitt betrakteren mulighet til å undre litt og

kanske spinne sin egen historie. Slik bildet framstår nå så virker det flatt. Et lysere bilde der vi kanskje hadde fått ane noen detaljer inne i huset ville ikke gått på bekostning av tema «Skygger».MÅNEDENS BILDE JUNI 2021(Hvil i fred)


1. Livets skole.

Jan Herstadhagen. Godt bilde som forteller en tydelig historie og vi kan føle stemningen i det. Sort/hvit gjør seg veldig bra. Det er skarpt og godt lyssatt.


2. Eternal rest.

Harald Lundstein. God og enkel komposisjon, god bruk av dybdeskarphet og fuglen i bakgrunn gir en ekstra dimensjon til bildet. Et fredelig bilde til ettertanke. Gjør seg bra i sort/hvit.


3. Tatt sin siste tur.

Monica Torve. Et bilde som bidrar til undring og gir nostalgiske følelser. Kunne hatt litt vignettering og noe mer kontrast.


Jury: Harstad Fotoklubb.


MÅNEDENS BILDE MAI 2021(flom)

1. Rasteplassen.

Jan Herstadhagen. Juryen var enstemmig enige om at dette var vinnerbildet. Spennede komposisjon, det passer tema og setter i gang undring over hva som har skjedd. Litt kunstnerisk preg med speiling og de lyse greinene som stikker opp.


2. Høy vannføring.

Monica Torve. Står godt til tema. Fin effekt av lang lukkertid og fin tredeling av bildet. Vi studerte om det muligens hadde gitt en fin effekt i sepia også?


3. White water fun..

Harald Lundstein.Veldig tøfft bilde, godt action bilde og fine farger. Vi er litt usikker på om dette svarer til tema flom, men vi likte det så godt at vi ønsket å premiere det med en 3. Plass.


Jury: Harstad Fotoklubb


MÅNEDENS BILDE AUGUST 2021(PLASK).


Odal fotoklubb                        09.09.2021


1.plass:  GEYSIR

Klart og fint bilde. Her ser vi virkelig kraften fra jordens indre. Flotte farger og spennende motiv. Her aner vi et voldsomt plask, kanskje ble fotografen våt?


2.plass:   DAME I VINDUET

Et godt komponert bilde som uttrykker mye stemning. Fint lys/skygge på person, diffus bakgrunn, og lyset gir en ekstra stemning i bildet. Regndråpene på vinduet viser tydelig at det «plasker» ned ute. Bildet passer fint i sort/hvitt.


3.plass:   PLASK I DRINKEN

Artig vinkel, klart og fint bilde. Skulle ønske at isbiten traff oppi glasset og dermed laget det store plasket. Fin lyssetting og bakgrunnen gjør bildet litt dramatisk.


4.plass:   SLØRET ELV

Fin bruk av lange lukkertider. «Mønster» i vannet gir bildet mer liv og passer godt til tema. Nesten som man hører at det bruser og plasker i vei. Et flott bilde man kan se lenge på og nesten bli sugd inn i.


MÅNEDENS BILDE SEPTEMBER 2021(streetfoto).


1. Plass. Sliten

Jan Herstadhagen

Fin kompensasjon. Om det var mulig hadde det vært bedre og kappet bilde i bunn så lyset fra gateristen starter i hjørnet. Muligens ett arrangert bilde grunnet fottøyet til personen. Effekten med gaterista på venstre side gir bilde dybde effekt. Fargene, monokrom, er helt riktig og viser en situasjon man kan oppleve i bybildet som medmennekse lever i 2021. ”


2. Plass. Sjumilsko.

Tom Spjeldnæs.

Et øyeblikksbilde med fart og spenning og at alt er uskarpt gjør det hele mer spennende. Skulle kanskje sett mer av omgivelsene for å mer inntrykk av livet rundt. Artig tanke som fotografen bør leke videre med.


3. Plass. Venter på eieren.

Ellen Løndalen Faller.

Farger og monokromt er spennede, her er det også en fin bokeh. Kunne kanskje vært mer luft på venstreside. Bildet mangler noe liv og blir litt kjedelig.


Jury: Drammen Fotoklubb.