background

ÅRETS BILDE 2019


Juryert av Bekkalokket Fotoklubb.


1. Den lille hvite . Jan Herstadhagen

Et vakkert bilde med trolsk stemning. Soppen er fint innrammet av bregner og mose. Lyspunktene i bakgrunnen skaper en dybde i bildet.


2. Dette ser godt ut. Bjørg Lund-Vang.

Morsomt bilde av en fjellrev tatt i rett øyeblikk. Fine duse høstfarger i landskapet som harmonerer mot fargen i reven. Bildet kan med fordel beskjæres inn på venstre side.


3.Caroline og No 271. Tom Spjeldnæs.

Uheldig med stolpen og personen til venstre i bildet. Stolpen kan enkelt redigeres bort, og situasjonen kunne vært bedre utnyttet ved at fotografen ventet til personene hadde flyttet på seg. Flott med dramatikken røyken lager i kontrast mot skyene. Fin diagonal komposisjon.


4.Under Helleren en gang en boplass. Rita Mariann Sætre


5. Baten venter på en ny vår. Geir Olav Nerby  


6. Rosa sykkel. Solbjørg Lønvik


7. The streets of Windsor. Harald LundsteinMÅNEDENS BILDE JANUAR 2021(urban).


1.plass.

Fint gatebildet av en kjent plass. Nydelige gråtoner og flott komposisjon. Bussen gir bildet en ekstra dimensjon.


2.plass

Flott perspektivet fint utsnitt. Gode fargetoner.


3.plass

Fint minimalistisk gatebildet med Roma i bakgrunn.

MÅNEDENS BILDE FEBRUAR 2021(VINTERLYS)MÅNEDENS BILDE MARS 2021(Skygger)


1. Mirror 108134

Delikate farger. Skygger kan med fordel framstilles med sepia slik som her. Bildet går rett på tema «Skygger».

Det er fine linjer og en fin komposisjon. Men kanskje det hadde blitt enda bedre hvis linjene hadde vært retten opp ? Hvis fotografen hadde stilt seg rett foran motivet slik at vinduskanten hadde blitt rett når bildet ble tatt ?

Mulig at det da hadde gått på bekostning av skyggene ? Det avhenger av når på døgnet lyset kommer i den retningen.

2. Morning 107017 :

Fin soloppgang i skogen med fint lysspill mellom trærne. Denne stemningen er noe de fleste av oss har opplevd og kan kjenne på .

Fine farger som kanskje med fordel kunne vært forsterket litt. F.eks. dra litt mere farger inn i lysspillet.

Det har et fint utsnitt, men kunne med fordel vært rettet litt opp slik at trærne ble rette.

Det kunne kanskje vært lysnet litt opp i skyggene slik at vi får med oss mere av naturen rundt. Det vil allikevel holde seg innenfor temaet «Skygger» pga.  lysstrålene.

3. Blåveis i ettermiddagssol 112182

Fin blåveis med skygger og refleksjon. Fotografen har fått fram en skyggevirkning i blomstens støvknapper.

Komposisjonen blir kanske bedre hvis fotografen hadde løftet, eller senket kamera, eller trekt kamera litt lenger unna.  Slik det fremstår nå så er kronbladene kuttet både oppe og nede.

Det framstår derfor som et slags kompromiss. Foreslår å lysne bildet litt, og å løfte det litt i fargen. Refleksjonene/skyggene i midten av blomsten vil allikevel bidra til at bildet blir innenfor tema «Skygger».

4. Med sola i ryggen 112169

Et troverdig bilde av landskap med skygger slik tema sier. Tøft bilde som kler å være monokromt.

Horisonten bør rettes opp. Fint dybdeperspektiv, men hva vil fotografen at vi skal se først ? Er det menneskene ?

Kunne dog vært lysnet opp litt i skyggene slik at vi får se flere detaljer ?

Hvor har fotografen fokus ? Slik jeg opplever dette bildet ligger fokus på huset bak ? Vil fotografen at menneskene i bildet skal være tema til «Skygger» ?

5. The black window 103161

Et mystisk bilde med en interessant vinkling. Fotografen har fått fram en litt skummel stemning pga den svarte flaten uten detaljer.

Detaljene ligger i veggen lengst fra oss. Er det et bevisst valg ? Hvor vil fotografen ha fokus ?

Bildet hadde muligens blitt litt mere interessant hvis den sorte flaten hadde blitt lysnet litt opp slik at vi kan ane noen detaljer der inne. Det ville gitt betrakteren mulighet til å undre litt og

kanske spinne sin egen historie. Slik bildet framstår nå så virker det flatt. Et lysere bilde der vi kanskje hadde fått ane noen detaljer inne i huset ville ikke gått på bekostning av tema «Skygger».MÅNEDENS BILDE JUNI 2021(Hvil i fred)


1. Livets skole.

Jan Herstadhagen. Godt bilde som forteller en tydelig historie og vi kan føle stemningen i det. Sort/hvit gjør seg veldig bra. Det er skarpt og godt lyssatt.


2. Eternal rest.

Harald Lundstein. God og enkel komposisjon, god bruk av dybdeskarphet og fuglen i bakgrunn gir en ekstra dimensjon til bildet. Et fredelig bilde til ettertanke. Gjør seg bra i sort/hvit.


3. Tatt sin siste tur.

Monica Torve. Et bilde som bidrar til undring og gir nostalgiske følelser. Kunne hatt litt vignettering og noe mer kontrast.


Jury: Harstad Fotoklubb.


MÅNEDENS BILDE MAI 2021(flom)

1. Rasteplassen.

Jan Herstadhagen. Juryen var enstemmig enige om at dette var vinnerbildet. Spennede komposisjon, det passer tema og setter i gang undring over hva som har skjedd. Litt kunstnerisk preg med speiling og de lyse greinene som stikker opp.


2. Høy vannføring.

Monica Torve. Står godt til tema. Fin effekt av lang lukkertid og fin tredeling av bildet. Vi studerte om det muligens hadde gitt en fin effekt i sepia også?


3. White water fun..

Harald Lundstein.Veldig tøfft bilde, godt action bilde og fine farger. Vi er litt usikker på om dette svarer til tema flom, men vi likte det så godt at vi ønsket å premiere det med en 3. Plass.


Jury: Harstad Fotoklubb


MÅNEDENS BILDE AUGUST 2021(PLASK).


Odal fotoklubb                        09.09.2021


1.plass:  GEYSIR

Klart og fint bilde. Her ser vi virkelig kraften fra jordens indre. Flotte farger og spennende motiv. Her aner vi et voldsomt plask, kanskje ble fotografen våt?


2.plass:   DAME I VINDUET

Et godt komponert bilde som uttrykker mye stemning. Fint lys/skygge på person, diffus bakgrunn, og lyset gir en ekstra stemning i bildet. Regndråpene på vinduet viser tydelig at det «plasker» ned ute. Bildet passer fint i sort/hvitt.


3.plass:   PLASK I DRINKEN

Artig vinkel, klart og fint bilde. Skulle ønske at isbiten traff oppi glasset og dermed laget det store plasket. Fin lyssetting og bakgrunnen gjør bildet litt dramatisk.


4.plass:   SLØRET ELV

Fin bruk av lange lukkertider. «Mønster» i vannet gir bildet mer liv og passer godt til tema. Nesten som man hører at det bruser og plasker i vei. Et flott bilde man kan se lenge på og nesten bli sugd inn i.


MÅNEDENS BILDE SEPTEMBER 2021(streetfoto).


1. Plass. Sliten

Jan Herstadhagen

Fin kompensasjon. Om det var mulig hadde det vært bedre og kappet bilde i bunn så lyset fra gateristen starter i hjørnet. Muligens ett arrangert bilde grunnet fottøyet til personen. Effekten med gaterista på venstre side gir bilde dybde effekt. Fargene, monokrom, er helt riktig og viser en situasjon man kan oppleve i bybildet som medmennekse lever i 2021. ”


2. Plass. Sjumilsko.

Tom Spjeldnæs.

Et øyeblikksbilde med fart og spenning og at alt er uskarpt gjør det hele mer spennende. Skulle kanskje sett mer av omgivelsene for å mer inntrykk av livet rundt. Artig tanke som fotografen bør leke videre med.


3. Plass. Venter på eieren.

Ellen Løndalen Faller.

Farger og monokromt er spennede, her er det også en fin bokeh. Kunne kanskje vært mer luft på venstreside. Bildet mangler noe liv og blir litt kjedelig.


Jury: Drammen Fotoklubb.MÅNEDENS BILDE OKTOBER 2021(arkitektur s/v).


Ellen Løndalen Faller

Tittel: Gammelt og nytt


1. plass - Fotografen løste temaet veldig bra, med å blande gammel og ny arkitektur. Gråtonene gir ei harmonisk bildeflate og linjene leder blikket veldig godt innover i bildet. En liten disharmoni at tårnet ikke er retten opp, men bra jobbet. ”


Jan Herstadhagen

Tittel: den gamle låven


2. plass - Dette bildet løste også oppgaven veldig bra. Man ser mange detaljer fra lafting og gammel byggeskikk. Låven er fint rammet inn av trærne. Eksponering og konvertering til monokrom er veldig god.”


Magne Jostein Morsund

Tittel: Atlanterhavsvegen med Storseisundbroen


3. plass - Vegen leder blikket innover i bildet, men svabergene og sjøen er også viktige, da de er med og balanserer komposisjonen. Det er veldig harde skygger langs vegen. Det fremhever vegen, men gir samtidig områder uten detaljer. Hadde horisonten blitt retten opp hadde det hevet bildet. Det oppleves også som at det er for mye himmel i bildet. Hadde kameraet blitt vippet nedover ville nok bildeflaten blitt brukt bedre.”


4. Plass

Harald Lundstein

Den gamle låven under stjernene


“Hederlig omtale - Fin komposisjon med låven under en mektig stjernehimmel. Det er ikke lett å få til smell i eksponeringen uten kunstig lys på låven. Bildet blir noe anonymt slik at temaet arkitektur ikke treffer hundre prosent, men ideen og komposisjonen er veldig bra.”


Juryert av: Willy Marthinsen, Sjumilskogen BildegruppeMÅNEDENS BILDE DESEMBER 2021(Arkitektur s/h)


1. Plass. Jan Herstadhagen.

     Det står skrevet.

     Fint motiv som passer godt til temaet. De gamle tingene gjør bildet     interessant. Flammen og lysestaken er utsatt for litt for hard bildebehandling.


2. Plass. Harald Lundstein.

    Forlatt men ikke glemt.

   Fine linjer og god komposisjon. Bildet passer godt i sort/hvitt og high key.


3. Plass. Ellen Løndalen Faller.

   Gjenglemt

Stolen er plassert i en fin bakgrunn, uskarpheten i bakgrunnen gjør at hovedmotivet kommer godt frem. God eksponering. Vi tenker det kunne blitt bedre balanse om stolen kunne vært plassert lenger inn i bildet og kanskje litt mer mot høyre.


ÅRETS BILDE 2021


1. Plass. Ellen Løndalen Faller.

   Skjør

Juryen var ganske enige om at dette fortjente førsteplassen. Pent

komponert og delikat satt opp. Pent og teknisk fint gjennomført.


2. Plass. Harald Lundstein.

    Stormen kommer

   Smart gjort å gjøre dette i panoramaformat. Det får viddene til å se uendelige ut. Mektig bilde som "setter" oss ut i vintereventyret. Ved å midtstille horisontlinjen, samt skigåerne, understreker fotografen roen i

bildet.


3. Plass. Jan Herstadhagen.

   Kveldssol ved Holtsjøen

Et delikat bilde med vakkert lys. Juryen liker godt at der er godt med luft fra bladene ut til bildekanten. Dermed blir der ingen "uroligheter". Fin stemning, som knivet litt med andreplassen.


Hederlig omtale. Harald Lundstein.

   Forlatt men ikke glemt

Et pent "hig-key"-bilde. Komposisjonen sitter fint med det nedslitte "skuret" pent plassert i det gylne snitt. Mulig hadde bildet tjent litt mer på å hente frem de bølgende linjene i åkeren bakenfor?


Antatt. Jan Herstadhagen.

  Pilfink

Skarpheten sitter her. Rent og pent portrett av denne fuglen.


Antatts. Ellen Løndalen Faller.

   Vintereventyr

Man blir fristet til å komme seg ut i naturen ,når en ser dette bildet.Fint komponert og den røde jakken blir veldig synlig i det blåhvite miljøet. Pent bilde.


Juryleder: John Colbensen

Månedens bilde januar 2022(fritt fall)


1. Plass. Jan Herstadhagen.

    Sjansespill

Fotografen har laget et kreativt og artig bilde. Flott med svart bakgrunn og terninger/kort i luften. Ingen forstyrrende elementer. Tips til forbedring: Bilde kunne kanskje vært på høykant med plass til flere kort i luften, da det er litt mye "tom" svart bakgrunn.”


2. Plass. Ellen Løndalen Faller.

    Vannsprut

   Fin langeksponering, fossefallet kommer godt fram her.


3. Plass. Harald Lundstein.

   White water.

Et flott bilde av en vakker foss. Fint komponert med naturlig innramming. Vannføyka gir bilde det lille ekstra. Øyet følger fossen ned og følger den buede formen på linjen gjennom bildet.” Bra eksponert. Tips: Kanskje beskjært det i overkant, så himmelen ikke blir med.


Hederlig omtale. Rogeer Kiel Johansen.

   Øvelse i Geiranger

Flott actionbilde. Virkelig fritt fall. Kul crop men er nok kraftig beskjært, fargene gjør at motivet står ut fra bakgrunnen.


Hederlig omtale. Rogeer Kiel Johansen.

   Øvelse i Geiranger

Flott actionbilde. Virkelig fritt fall. Kul crop men er nok kraftig beskjært, fargene gjør at motivet står ut fra bakgrunnen.


Jury: Drammen Fotoklubb